Bereikbaarheid ECI Software Solutions rond feestdagen en verhuizing

Door de verhuizing (in de week van 21 december a.s.) naar ons nieuwe hoofdkantoor in Leusden, kan het gebeuren dat we wat minder goed bereikbaar zijn dan u van ons bent gewend. We hopen op uw begrip. Mocht u contact willen met een van onze collega’s, dan zijn wij rond de feestdagen als volgt bereikbaar:

  • Maandag 21 tot en met donderdag 24 december: tussen 8:30 – 17:00 uur
  • Vrijdag 25 december: ECI Software Solutions is gesloten
  • Maandag 28 december tot en met donderdag 31 december: tussen 8:30 – 17:00 uur

In het nieuwe jaar staan wij vanaf maandag 4 januari weer voor u klaar.

ECI Software Solutions BV
Bezoekadres
Philipsstraat 9
3833 LC Leusden

Ivo Kolman aangesteld als nieuwe Country Director ECI Software Solutions

Ivo Kolman is per 1 oktober 2020 benoemd tot Country Director van ECI Software Solutions. Vanuit zijn rol als Managing Director van Ridder Data Systems en Trimergo en zijn achtergrond in de Nederlandse maakindustrie, heeft Kolman een brede mix van kennis en ervaring in de ICT-industrie. Zijn benoeming komt voort uit het samengaan van zes ERP-software leveranciers onder de paraplu van ECI Software Solutions, waarmee het Amerikaanse ECI Software Solutions haar positie als marktleider in cloud-gebaseerde bedrijfssoftware voor de Nederlandse maakindustrie verder versterkt.

Tegelijk met deze benoeming is het volgende directieteam geïnstalleerd: Kasper van Kekem (Sales Director), Jasper de Vreugt (Marketing Director), Alwin Klümann (Director Finance & Control), Sandra Paasman (Director Human Resources) en André Kooijman (Director Operations). Alle directieleden zijn vanuit hun vorige functies al langere tijd werkzaam bij één van de bedrijven uit de groep.

Softwarebedrijf voor de maakindustrie formeert nieuwe directie 

Als Country Director zal Kolman invulling geven aan het beleid om optimale synergie te realiseren tussen de softwarebedrijven Ridder Data Systems, Inventive, Bemet, Proteus, Trimergo en Wintheon, die nu zijn samengebracht binnen ECI Software Solutions. De strategische keuze voor het samenbrengen van deze bedrijven in een nieuw hoofdkantoor in Leusden draagt bij aan één van de kerndoelen van ECI: een prominente bijdrage leveren aan de innovatiekracht en het succes van de Nederlandse maakindustrie.

“Onze klanten blijvend voorzien van de technologie van morgen, zodat ze hun maakbedrijf voortdurend kunnen innoveren, dát is waar onze medewerkers elke dag aan werken,” aldus Ivo Kolman. “Met het samenbrengen van onze bedrijven, gecombineerd met de expertise van onze moedermaatschappij in de VS bereiken we de juiste schaalgrootte om dat doel samen met onze klanten te bereiken.”

Het beste van twee werelden

“We richten ons op het vergroten van onze aanwezigheid binnen Europa,” vertelt Gino Keijzer, Chief Executive Officer van ECI Software Solutions Europe. “Een belangrijk onderdeel van onze expansiestrategie is het centraal aansturen van softwarebedrijven op landenniveau, waarbij we nauw samenwerken met product- en marktsectorexperts binnen ECI.”

“Deze aanpak biedt het beste van twee werelden: we combineren voor onze klanten internationale kennis van softwareoplossingen en bedrijfsprocessen met lokale diensten en expertise. We zijn erg gelukkig met het feit dat Ivo Kolman is aangesteld om onze Nederlandse klanten te bedienen en onze marktpositie verder uit te bouwen.”

ECI Software Solutions Europe heeft voor zijn Gatewise-platform een Stevie Award ontvangen voor beste technische ondersteuningsoplossing tijdens de International Business Awards (IBA) 2020. Gatewise vermindert de kosten aanzienlijk voor fabrikanten, wat gepaard gaat met de verwerking van verkooporders, controle van de logistiek en facturatiebeheer.

“We zijn erg blij met deze erkenning van Gatewise door de juryleden van de IBA 2020 voor de ondersteuning die het platform kan bieden,” Gino Keijzer, CEO van ECI Software Solutions Europe. “De automatisering van het gehele aankoopproces is het belangrijkste voordeel dat Gatewise biedt, en tevens krijgen leveranciers toegang tot een grote markt voor de verkoop van hun goederen en diensten, wat zowel fabrikanten als verkopers stimuleert om het platform te gebruiken.”

Trivest Connect is vanaf nu ECI Gatewise!

Vanaf 1 oktober is ECI Gatewise de nieuwe naam van hét ketenintegratieplatform voor de maakindustrie. Voorheen bekend als Trivest Connect zorgt ECI Gatewise voor een volledige digitalisering van het gehele orderproces.

Het automatiseren van het bestelproces leidt tot minder fouten, meer efficiëntie, kortere doorlooptijden en lagere kosten. Kortom, een gateway die op een slimme manier verbindt: Gatewise!

Reden naamswijziging

Proteus Systems valt sinds oktober vorig jaar onder de ECI Software Solutions groep. Vanwege de uitfasering van de naam Trivest en omdat één van de producten van onze Amerikaans collega’s ook de naam ‘Connect’ bevat, willen wij verwarring voorkomen en hebben wij besloten Trivest Connect deze nieuwe naam te geven.

Internationale erkenning Gatewise

In september won ECI Gatewise een prestigieuze internationale prijs: een Stevie Award. Deze prijs is toegekend door een internationale jury van 250 personen uit het bedrijfsleven. De juryleden noemden Gatewise ‘een baanbrekend idee’ en ‘een geweldige innovatie’. Daarnaast werd het platform ook geprezen voor het creëren van een nieuwe markt en het streven naar een oplossing voor effectief orderbeheer in en rond de maakindustrie.

Supplier Netwerk (SCSN) maakt stap van project naar stichting

Supplier Netwerk (SCSN) maakt stap van project naar stichting

Het Smart Connected Supplier Network (SCSN) maakt de stap van project naar stichting. Hiermee is de continuïteit van het initiatief- een open standaard die het uitwisselen van informatie in de toeleverketen van de maakindustrie efficiënter maakt, waardoor bedrijven makkelijker, sneller en betrouwbaarder data kunnen delen- voor de toekomst gewaarborgd. Met trots kan gemeld worden dat Theo van den Berg, Chief Technology Officer, is benoemd als lid Raad van Toezicht van de stichting SCSN. In dit nieuwsartikel is Theo van den Berg aan het woord.

Begin juli 2020 is de stap van project naar stichting gerealiseerd. Het SCSN-formaat is ontstaan vanuit het innovatieproject Schakels in de Keten, dat drie jaar geleden door Brainport Industries in samenwerking met TNO en verschillende maakbedrijven en ICT-leveranciers is opgestart. Bij de stichting zijn ze met twee aspecten bezig: het verder uitwerken van de SCSN-standaard dat over de berichten gaat. Daarnaast houdt de stichting zelf een netwerk in de lucht waarmee de partijen onderling worden aangesloten. De bedoeling is dat de stichting de standaard en het netwerk gaat beheren van de onderlinge platforms. Hierbinnen is Trivest Connect als ‘provider’ momenteel de grootste met de meeste aansluitingen.

Aansluiting zo gemakkelijk mogelijk
Theo van den Berg: ‘’Mijn eerste doelstelling is om al die aansluitingen zo makkelijk mogelijk voor elkaar te krijgen en uit te breiden. De standaard is daarin natuurlijk heel belangrijk, deze moet niet te ingewikkeld worden en door een groot aantal partijen worden gebruikt. Verder vind ik het belangrijk dat alle providers het onderling goed met elkaar kunnen vinden, dat we daarbij niet allerlei concurrentiële zaken naar boven krijgen. Ik verwacht, doordat we als Trivest Connect bij de raad van toezicht betrokken zijn, dit te bevorderen en te faciliteren’’

Exponentiële groei
Er zijn meerdere partijen bezig zoals Exact, ISAH en MKG die ook ieder hun eigen ontwikkelingen hebben. Theo: ‘’Op het moment dat je meerdere platformen met elkaar kan verbinden dan kunnen alle aangesloten partijen exponentieel groeien. We zijn bijvoorbeeld bezig om een goede interconnectiviteit te realiseren met Supply Drive en Tradecloud. Dit betekent dat zodra we weer een nieuw netwerk aan kunnen sluiten dat niet zomaar één klant online komt, maar dat dit best nog weleens vijftig klanten kunnen zijn. In dat opzicht zou het dus exponentieel kunnen groeien.’’

De toekomst van het SCSN-platform is ontzettend belangrijk. Het netwerk en het platform is alleen succesvol als er zoveel mogelijk mensen meedoen. Theo wil met zijn rol in het team proberen de drempel zo laag mogelijk te houden. Allereerst om de vaart erin te houden en ten tweede om ervoor te zorgen dat het zo eenvoudig mogelijk is voor mensen om aan te sluiten. Dit is waar het volgens Theo op neerkomt:

  1. Zorgdragen voor het aansluiten van de juiste leveranciers;
  2. Het bevorderen van de uitwisseling van SCSN berichten binnen de klantengroep.
  3. Zorgen dat onze ERP software naadloos met het Trivest Connect platform samenwerkt

Internationaal
Theo: ‘’Een uiteindelijke stap is natuurlijk internationaal, maar we zijn er eerst op gericht om het op onze thuismarkt goed te doen. De eerste stap is Nederland, daarna zijn er zeker mogelijkheden om internationaal uit te pakken. Laat eerst Nederlandse bedrijven zakendoen met Nederlandse bedrijven. Naarmate meer bedrijven er gebruik van maken, wordt het internationale aspect vanzelf belangrijker.’’

ECI Software Solutions betrekt AFAS pand in Leusden

Waar AFAS Software eind 2020 het nieuw gebouwde Experience Center betrekt aan de Inspiratielaan in Leusden, zal ECI Software Solutions in diezelfde tijd zijn intrede nemen in het AFAS-pand aan de Philipsstraat. De ruim 300 ECI-medewerkers van vier verschillende vestigingen worden met deze centralisatie optimaal gefaciliteerd in een inspirerende dynamische werkomgeving. Met de komst van ECI wordt Leusden verrijkt met een ambitieuze, snelgroeiende internationale speler op het gebied van ERP, CAD/CAM-software en Business Intelligence oplossingen. 

Onder ECI Software Solutions vallen onder andere Bemet International, Proteus Systems, Ridder Data Systems, Trimergo en Inventive op dit moment gevestigd in respectievelijk Veenendaal, Waardenburg, Harderwijk, Apeldoorn en Rijswijk. Deze bedrijven ontwikkelen ERP-software voor de maakindustrie, waarbij de software in eigen beheer en door eigen mensen wordt ontwikkeld. Ook de CAD/CAM- en Business Intelligence oplossingen bieden de meer dan 3.000 klanten van dit bedrijf grip op hun bedrijfsprocessen. Door de centralisatie worden de krachten gebundeld op het gebied van innovatie, product development, training, support en marketing. De vestiging in Leusden wordt het Nederlandse en Europese hoofdkantoor van ECI. CEO Gino Keijzer: ‘’Door de verhuizing van Bemet, Proteus, Ridder Data Systems en Trimergo naar deze prachtige locatie bieden wij onze collega’s een State of the Art werkomgeving en onze klanten een representatieve locatie voor meetings, seminars en trainingen. In één pand kunnen we optimaal samenwerken en verder groeien als organisatie. Wij zijn trots dat we vanaf begin 2021 op deze mooie nieuwe locatie verder kunnen werken aan onze ambitieuze groeiplannen.”

Leusden groeit door

‘Wij hebben in ECI een betrouwbare partij gevonden om het moderne kantoor aan de Philipsstraat te betrekken” zegt Arnold Mars, CFO bij AFAS Software. “We zijn erg blij dat we voor periode van tien jaar een huurder voor ons huidige pand hebben gevonden. We vinden het onze verantwoordelijkheid een partij te presenteren die zich langdurig aan Leusden verbindt. We verwelkomen met ECI een innovatief softwarebedrijf in Leusden en denken graag met ze mee om hun steentje bij te dragen aan de lokale maatschappij”.

Strategische keuze

Het pand aan de Philipsstraat biedt de bovengenoemde ECI Software Solutions bedrijven voldoende groeimogelijkheden, aangezien ze op hun huidige locaties allen uit hun jasje groeien. Daarnaast biedt de centralisatie de bedrijven meer mogelijkheden tot innovatie op het gebied van softwareoplossingen voor de maakindustrie.

ECI Software Solutions

ECI Software Solutions helpt project- en productiebedrijven in de maakindustrie door processen te optimaliseren en ondersteuning te bieden via geïntegreerde softwareoplossingen. Omdat zij een enorme betrokkenheid bij haar klanten voelt, willen zij hen verbinden met de Smart Industry-uitdagingen van de toekomst waardoor bedrijven nog succesvoller en efficiënter kunnen werken. Al meer dan 30 jaar bedient ECI kleine tot middelgrote productiebedrijven, groothandel, detailhandel, bouw & constructie, en field service. Het hoofdkantoor is gevestigd in Fort Worth, Texas, VS, met kantoren in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Engeland, Australië, België en Nederland.

AFAS Software

Werk kan zo veel leuker en beter. En met meer oog voor de maatschappij. In veel organisaties zijn mensen druk met de verkeerde dingen. Onnodige handelingen, dubbel werk, fouten herstellen: het kost handenvol tijd en komt de kwaliteit niet ten goede. De missie van AFAS Software is: inspireert beter ondernemen. Dat doet AFAS met software en alles wat ervoor nodig is om die software zo te gebruiken dat je er een hoger doel mee bereikt. Organisaties houden tijd over voor wat ze echt belangrijk vinden, kwaliteit en werkplezier.

Bron: www.afas.nl/persbericht/eci-software-solutions-betrekt-afas-pand-in-leusden

Verhoef automatiseert orderproces met Trivest Connect

Sinds de lancering van Trivest Connect in december 2019, zijn er al een mooi aantal leveranciers en klanten aangesloten op het platform. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: MCB, Thyssen Krupp, ODS Kloeckner, Fabory en Solar Nederland. Daarnaast is Verhoef ook Trivest Connect gebruiker van het eerste uur. Met het platform is het bedrijf uit Aalsmeerderbrug in staat om het orderproces te automatiseren: 80 procent van de orderregels verloopt straks automatisch. Trimergo ging in gesprek met Jan Snoey, Manager Planning & Logistics.

Verhoef is al 79 jaar lang deskundig in het bouwen van verschillende soorten aluminium reddingsboten, aluminium patrouilleboten en andere verschillende aluminium producten voor de scheepsbouw. Sinds begin 2019 is Snoey al gecharmeerd van het bestel-platform Trivest Connect, omdat Trivest Connect de mogelijkheid biedt om het inkoopproces te automatiseren. Het automatiseren van de terugkerende handelingen is volgens Jan een mooi aspect van het platform. Verhoef is een van de eerste partijen die Trivest Connect extern ging gebruiken. De testfase verloopt soepel en de verwachtingen voor de toekomst zijn hoog. De eerste partij met wie ze zijn begonnen is MCB. Ook het testen met leverancier en Trivest Connect gebruiker Fabory verloopt succesvol.

Geautomatiseerde verwerking van standaard zaken

Jan Snoey: ‘’Het grootste voordeel van Trivest Connect is de geautomatiseerde verwerking van de standaard zaken. Hierdoor is er meer tijd over voor de uitzonderingen. Denk dan aan producten die ooit verkeerd zijn besteld, maar ook aan het maken van structurele afspraken met leveranciers. Daarnaast hebben we producten die aan hele specifieke eisen moeten voldoen. Het bestelproces van deze producten vergt veel meer aandacht. Hoe meer je aan de voorkant bepaalde dingen met correcte data in een automatisch proces kunt gieten, hoe efficiënter de vervolgstappen in het ontvangst- en facturatieproces zonder menselijke handelingen op de achtergrond kunnen verlopen.’’

Het orderproces met Trivest Connect

Met Trivest Connect verloopt het orderproces stukken sneller. In plaats van handmatig een e-mail te typen vanuit T2 met de inkooporder, gaat er nu met één druk op de knop een elektronische versie direct naar het bestelplatform en door naar de leveranciers. Vervolgens komt de order vanuit de leverancier bij hen terug met aantallen, levertijden, prijzen en andere benodigde informatie en wordt automatisch verwerkt in T2. Waar dit voorheen twee dagen kostte, weet je nu binnen een uur of je op tijd kan produceren.

Bij het ‘oude’ proces moest de order eerst naar de leverancier en volgde er een terugkoppeling met informatie die weer werd bevestigd in T2. Dit kostte per maand zo’n twintig á dertig uur: tijd die nu anders besteedt kan worden. De vergelijking van gegevens bij de inkooporder is hiermee ook verleden tijd.

De implementatie

Jan Snoey: ‘’De implementatie van het platform is op locatie erg vlotjes verlopen. Met een dummy-account is er getest voor een link met Connect. Versie 20.1 moest gerealiseerd worden om verder te gaan. Daarna kon de test met leverancier MCB beginnen. Momenteel worden de puntjes op de i gezet nadat de eerste order in de live-omgeving is bevestigd en zojuist ook al in T2 succesvol is ontvangen.’’

Door middel van een vast format kunnen nieuwe leveranciers simpelweg data aanleveren. Dit maakt het testen met andere leveranciers eenvoudig en veel sneller. Leveranciers kunnen steeds makkelijker aanhaken. Er is straks namelijk één connectie, één aansluiting met alle andere pakketten. Hiermee is het handmatig verwerken van de informatie voorbij en is de snelheid van de terugkoppeling stukken sneller.

Trivest Connect is de toekomst

Als het aan Jan ligt is Trivest Connect de toekomst: ‘’80% van de orderregels gaat straks automatisch. Als de kopgroep straks live gaat, dan zal de rest snel volgen. Ten opzichte van je concurrent heb je een groot voordeel, omdat het hele proces automatisch verloopt. Onderaan de streep gaat het minder kosten. Daarnaast speelt de besturingslast van het hele orderproces ook een belangrijke rol. Trivest Connect neemt hierin veel weg.’’

Nog beter aan de slag met Trimergo T2

Trimergo biedt verschillende trainingen aan waardoor u nog beter aan de slag kunt met de T2 software. Na het volgen van deze trainingen bent u in staat om zelfstandig aan de gang te gaan en de software verder naar eigen wens in te richten. Deze maand organiseert Trimergo vier trainingen die u kunt volgen. Lees er hieronder meer over en schrijf u in!

Basisopleiding Trimergo

Gaat u voor het eerst met Trimergo ERP werken, bijvoorbeeld omdat u nieuw in dienst bent of uw organisatie Trimergo ERP als nieuwe ERP-oplossing kiest? Dan is het volgen van deze training een goede start! Tijdens deze ééndaagse training doorloopt u alle bedrijfsprocessen in Trimergo ERP. U leert onder andere over de achtergrond: de filosofie achter de software, de samenhang tussen de bedrijfsprocessen begrijpen en hoe de functionaliteit van de software op hooflijnen werkt.

De training wordt generiek, niet functiespecifiek ingestoken. De volgende onderwerpen komen bijvoorbeeld aan bod: basisknoppen, artikelen invoeren, een project aanmaken en invoeren en een eenvoudige planning aanmaken. In één dag maakt Trimergo u wegwijs in Trimergo ERP!

Plannen met Trimergo

U werkt met Trimergo, maar u heeft het gevoel dat er veel meer mogelijk is. Herkent u dat? Op bijvoorbeeld het gebied van planning een geïntegreerde planning van materialen en manuren of inzicht in de beschikbare capaciteit. In deze training leert u bijvoorbeeld stap-voor-stap het planproces door te nemen, capaciteit beoordelen, het bewaken van de materiaalstroom en filteren in de projectplanning en bedrijfsplanning.

Na het volgen van deze training heeft u inzicht in de Trimergo filosofie, waar planning, materiaalstroom en financieel inzicht samen komen. U kunt de project-, bedrijfs- en afdelingsplanning in Trimergo zelfstandig bedienen.

Sjablonen maken ten behoeve van Trimergo

In deze ééndaagse training leert u hoe u zelf de sjablonen kunt maken die in Trimergo worden gebruikt. Hierbij valt te denken aan de bestelbonnen, verkoopfacturen en pakbonnen. Tijdens de training ligt de nadruk op het zelf maken van sjablonen die u direct in Trimergo kunt gebruiken. Onderwerpen die hier aan bod komen: de techniek achter de sjablonen, het maken van sjablonen met behulp van MS Word en zelf meegebrachte voorbeelden omzetten naar sjablonen.

Training technisch applicatiebeheer

Het beheer, functioneel en technisch, van de Trimergo applicatie komt regelmatig terecht bij personen die geen of weinig ervaring hebben met applicatiebeheer. Juist voor deze personen is deze training ontworpen, maar natuurlijk ook voor personen die graag alle mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje willen zetten.

In deze ééndaagse training komen onder andere het overzicht functionaliteit in Trimergo T2, nieuwe releases begeleiden, een Hardware ICT check en technisch onderhoud aan bod.

Meld je aan!

Nieuwsgierig geworden naar de trainingen of wil je meer weten over de trainingen? Bezoek dan de pagina met de huidige planning van de trainingen.

 

De noodzaak van BI voor project gedreven productiebedrijven van de toekomst

Project gedreven productiebedrijven beschikken in het algemeen over grote hoeveelheden data. Het verzamelen, analyseren en rapporteren van deze data kost erg veel tijd. En op het moment dat alle benodigde data in een rapportage is verwerkt, blijkt deze niet meer actueel te zijn. Dit maakt het dat het bijsturen van de organisatie en het maken van de juiste keuzes op basis van die data erg lastig is. In andere woorden, de praktijk van nu blijkt eigenlijk een ‘verouderde’ manier van werken. Maar hoe pak je dit als project gedreven productiebedrijf dan wel aan?

Project gedreven productiebedrijven zijn dus in het bezit van grote hoeveelheden data. En meestal meer dan ze eigenlijk beseffen. Dit betreft informatie vanaf de aanvraag tot aan de oplevering van een product of dienst. Veel van deze info wordt niet of nauwelijks gebruikt. Hierdoor vindt het bijsturen van de organisatie en het maken van de juiste keuzes plaats op basis van een onderbuikgevoel of ervaring en niet op basis van de feiten. Dat is natuurlijk zonde. Om deze hoeveelheden informatie zo optimaal mogelijk in te zetten, speelt Business Intelligence een grote rol. Dit is een continu proces waarbij een bedrijf op doelgerichte wijze data binnen en buiten de organisatie kan verzamelen én analyseren. De nieuwe kennis die hierbij in beeld komt, draagt bij aan het nemen van de juiste beslissingen voor het bedrijf.

Een niet toekomstbestendige werkwijze

Heel lang moeten wachten op een bepaalde grafiek of een rapportage, de teamleider moet nog cijfers uitdraaien en dit betekent wachten tot de maandag. Dit zijn enkele signalen die kunnen voorkomen in de huidige werkwijze bij project gedreven productiebedrijven. Maar hoe ziet deze huidige werkwijze er eigenlijk uit? De dataverzameling vindt plaats op basis van bepaalde KPI’s en rapportages per week. Per werkdag kijkt de teamleider bijvoorbeeld hoeveel nieuwe orders er zijn, wat de productiviteit is geweest en welke werknemers daaraan gekoppeld zijn. Vervolgens is één iemand verantwoordelijk om van deze data een wekelijkse rapportage te maken in Excel. Zodra alle data in Excel is verwerkt, worden op basis van de KPI’s grafieken gedraaid. Na het afronden van dit proces zijn de werkzaamheden nog niet klaar. Één keer in de maand is het van belang om te kijken welke KPI’s nodig zijn voor de presentatie voor het MT. Ook al deze info moet weer verzameld en gerapporteerd worden. De gehele rapportage van al deze data blijkt iedere keer weer een dagtaak te zijn.

Binnen deze huidige werkwijze komt het ook voor dat de dataverzameling is gebaseerd op wekelijkse rapportages, maar dat er een verzoek ligt voor een maandelijkse rapportage. Tools als Excel zijn hier niet voor gemaakt. Het toevoegen van nieuwe dimensies is dan ook lastig. Het draaien van handmatige rapportages blijft mensenwerk waardoor de foutgevoeligheid ook hoger ligt. In een wereld waarin de hoeveelheid data dagelijks behoorlijk toeneemt, is deze werkwijze niet toekomstbestendig.

De mogelijkheden met Business Intelligence

De huidige praktijk bij project gedreven bedrijven betreft dus een verouderde en niet toekomstbestendige manier van werken. Wat is dan wel een toekomstbestendige manier van werken? De technologische ontwikkelingen hebben elkaar in een sneltreinvaart opgevolgd. Zo zijn er veel meer apparaten en computers die data genereren. Dit geeft veel nieuwe inzichten in de verschillende bedrijfsprocessen. De toename van data is zo groot dat de data zelf analyseren erg lastig blijkt te zijn. Vragen als ‘welke informatie is nuttig?’’ en ‘’welke verbanden zijn er?’’, blijken moeilijk om te beantwoorden. Al deze data zorgvuldig opslaan is dan ook van groot belang. De vraag naar een oplossing om alle data te verzamelen, analyseren en te rapporteren wordt daarom ook steeds groter. Project ERP-software kan je gedeeltelijk in deze vraag voorzien. Een ERP-systeem stroomlijnt namelijk alle bedrijfsprocessen en slaat deze zorgvuldig en gestructureerd op. Het analyseren én rapporteren van deze data vergt nog een extra stap. Dit is moment waarop Business Intelligence, BI, om de hoek komt kijken. Met een BI-tool zijn project gedreven bedrijven juist in staat om waardevolle data binnen enkele seconden te analyseren en te rapporteren. Dit geeft realtime en proactief nieuwe inzichten waarmee bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden.

Controle over bedrijfsprocessen

Project ERP-software slaat alle belangrijke data zorgvuldig op en creëert dus overzicht. De inzet van een BI-tool bovenop een ERP-systeem brengt nog meer voordelen met zich mee. Er ontstaat meer controle op je bedrijfsprocessen, dit is ook direct de basis van het succes van je bedrijf. Met BI weet je gelijk hoe je bedrijf ervoor staat en dat realtime. De zaken zijn daarmee aan de voorkant goed geregeld waardoor aan de achterkant de medewerkers zonder problemen aan het werk kunnen.

BI levert ook een enorme bijdrage aan het besparen van tijd. Juist met een BI-tool is het handmatig opsporen en invoeren van data voorbij. Zo’n tool stelt je in staat om data uit meerdere bronnen te raadplegen, te verwerken en een overzicht te geven van wat er speelt binnen je bedrijf. De data hoeft hiervoor maar éénmalig verzameld te worden. De foutgevoeligheid is daarmee ook een stuk lager. De kwaliteit en snelheid van de verwerking van de data gaat daarmee omhoog, want er is maar één waarheid. De reactietijd voor nieuwe inzichten op basis van gisteren gaat vele malen sneller. De BI-tool maak het mogelijk om in dit goed te vergelijken.

Meer weten over Business Intelligence?

Nieuwsgierig geworden naar wat Business Intelligence allemaal voor uw productiebedrijf kan betekenen? Bekijk onze BI-oplossing via onderstaande button. Onze specialisten staan daarnaast voor u klaar op +31 (0)55 577 7371 of via info@trimergo.com.

Aangepaste dienstverlening in verband met het Coronavirus

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de manier waarop de uitbraak van het Coronavirus onze dienstverlening aan u beïnvloedt. We zetten de door ons genomen maatregelen graag voor u op een rij.

Over het algemeen geldt dat wij de richtlijnen van het RIVM volgen, én dat we alles in het werk stellen om de impact op onze dienstverlening aan u zo veel mogelijk te beperken. De gezondheid van onze klanten, partners en medewerkers heeft daarbij vanzelfsprekend onze hoogste prioriteit.

Dit mag u van ons verwachten gedurende de komende weken:

  • We blijven beschikbaar om onze klanten te ondersteunen.
  • Onze medewerkers werken zoveel mogelijk vanuit huis, wat betekent dat afspraken met u zoveel mogelijk doorgaan via video conference of telefoon.
  • Geplande trainingen en evenementen worden uitgesteld tot na 6 april óf in een aantal gevallen via video conference georganiseerd. U wordt hierover geïnformeerd door uw gebruikelijke contactpersoon.

We realiseren ons dat onze aangepaste dienstverlening ongemak kan veroorzaken en vragen om uw begrip. Als u vragen heeft staan wij u uiteraard graag te woord via de gebruikelijke kanalen.

Projectgestuurd ERP vs. Traditioneel ERP: dit zijn de verschillen!

Wie research doet naar ERP-software, verzandt al snel in een oerwoud van verschillende systemen, voor verschillende branches. Hoewel veel functionaliteiten van die ERP-systemen op elkaar lijken, zijn het vaak de nuances die de meerwaarde van een ERP-systeem voor een maakbedrijf verwezenlijken. Vaak heeft dat te maken met vanuit welke gedachten het ERP-systeem is opgebouwd.

Lange tijd werd aangenomen dat materiaalgestuurde ERP-systemen wondermiddelen waren voor het optimaliseren van de besturing van alle productiebedrijven. Deze ERP-systemen zijn praktisch allen ontstaan vanuit de hoek van logistiek ‘make to stock’ en ‘assemble to order’. Productiebedrijven die standaardproducten fabriceren profiteren optimaal van zo’n ERP. Echter is er ook een categorie productiebedrijven waarvoor zo’n ERP-systeem niet werkt, ook al komt er een hoop customizing aan te pasn. Dit zijn projectgestuurde productiebedrijven die vooral actief zijn in de speciaal machinebouw, apparatenbouw, scheepsbouw, on- & offshore, staalconstructie, etc. Dit zijn veelal bedrijven met een ‘engineer-to-order’ of ‘make-to-order’ bedrijfsproces. Zij hebben baat bij een ERP-systeem dat vanuit de projectgedachte is opgezet. Maar waar verschilt een projectgedreven ERP dan in ten opzichte van een ‘traditioneel’ ERP?

Knelpunten projectgestuurd productieproces

Om deze vraag te beantwoorden is het goed om eerst te kijken tegen welke knelpunten een projectgestuurd productiebedrijf in het proces aanloopt:

Zo is het voor dergelijke productiebedrijven lastig om een goede inkoopprestatie te leveren. Want wanneer specificaties of materiaalstaten wijzigen, moet inkoop hier snel op inspringen, wil dit geen gevolgen hebben voor de rest van het project. Voor veel projectgestuurde productiebedrijven is dit lastig, omdat veel lopende bestellingen in bijvoorbeeld spreadsheets, op papier of in het hoofd van de inkoper geherbergd zitten.

Daarnaast is een goede beheersing van de project- en productieplanning een heuse uitdaging. Door ontbrekende communicatie ontdekt men veelal te laat, bijvoorbeeld tijdens de productie, dat bepaalde materialen niet voorhanden zijn. Hierdoor ontstaat een situatie waarbij ad-hoc ingrepen als een sneeuwbal door productie gaan.

Vervolgens is het handhaven van een hoge bezettingsgraad net zo lastig. Leegloop maar ook overbezetting van de capaciteitsbronnen (engineering, fabricage, montage) bedreigen de projectmarge, en daarmee het bedrijfsresultaat. Slechte capaciteitsplanning kan een desastreus effect hebben op de doorlooptijd en indirect op de productkwaliteit en werksatisfactie.

Als laatste is een vloeiend changemanagement net zo belangrijk. In projectsituaties wordt het eindproduct namelijk in overleg met de klant gedurende het project vormgegeven. Telkens ontstaan nieuwe deadlines voor het goedkeuren van wijzigingen of het beschikbaar stellen van deadlines van specificaties. Wanneer de organisatie hier niet op afgestemd is, remt dit de organisatie in alles wat zij doet. En dat kost natuurlijk geld.

Hoe een projectgedreven ERP-systeem deze knelpunten aanvliegt

Uit het hierboven staande blijkt dat de essentie van procesverbetering vooral zit in het projectmatig aansturen van materiaal, tijd en uren. Dit is juist waar een projectgedreven ERP-systeem zijn meerwaarde kan bewijzen. Het projectgestuurde ERP-concept biedt namelijk integrale projectbesturing van de productie-, uitbesteding-, inkoop- en ontwerpprocessen. Hiermee wordt integrale planning bereikt tussen de essentiële besturingsprocessen binnen projectgestuurde bedrijven. Projectgestuurde ERP-systemen werken nauw samen met systemen voor PDM/CAD, tijdregistratie en Accounting.

Een projectgestuurd ERP verenigt bedrijfsplanning, capaciteitsplanning en materiaalplanning in één geïntegreerd systeem. Hierdoor is directe informatie-uitwisseling op deze gebieden ongehinderd mogelijk.

Projectplanning en portfolioplanning

Binnen de planning van een project ERP valt de volledige projectbewaking per project én voor het totale projectportfolio. Alle lopende en aankomende projecten zijn hierin zichtbaar, inclusief de onderliggende fasen. Iedereen in de organisatie is betrokken bij het bewaken van de uiteindelijke bedrijfsresultaten waarop men zelf invloed heeft.

Materiaalplanning

Materiaalbehoefte ontstaat binnen project ERP vanuit engineering en werkvoorbereiding met de gewenste inkoop- en leveringsmomenten vanuit de planning. Hierdoor kunnen long lead items direct worden ingekocht en stuklijsten in delen worden vrijgegeven voor productie of uitbesteding.

Capaciteitsplanning

Vanuit de projectplanning worden de betrokken afdelingen aangestuurd maar wordt er ook op toegezien dat de benodigde materialen op tijd worden besteld én binnen zijn. De juiste capaciteit op het juiste moment is waar het hier om draait. Hierbij is er direct inzicht op de benodigde capaciteit, afgezet tegen de beschikbare capaciteit. Een make or buy beslissing is dan eenvoudig te maken.

Voordelen van projectgestuurd ERP

Doordat projectgestuurd ERP zich uitsluitend richt op het projectmatige proces en de behoeften van projectgestuurde productiebedrijven kan het systeem overzichtelijk blijven en kunnen indrukwekkende voordelen worden bereikt:

Aanzienlijke verbetering van de projectmarge

Dit is de start van een betrouwbare voorcalculatie door inzicht in de bezettingsgraad en historische verbruikscijfers. De marge verbetert door betere inkoopprestaties en efficiëntere inzet van manuren. Ook ontstaan er minder afstemmingsfouten gewijzigde planning en wordt het meerwerk beheersbaar door een tijdige signalering van ongepland werk.

Meer efficiëntie in bedrijfsvoering

De bezettingsgraad wordt verbeterd als gevolg van beter inzicht in de capaciteiten van afdelingen. Hoe goed de projectmarges ook zijn, met een suboptimale bezettingsgraad is het bedrijfsresultaat slecht en voor verbetering vatbaar. Hierdoor ontstaat ook een veel slimmere uitbesteding en inhuur. Dubbele invoer is verleden tijd, waardoor minder fouten worden gemaakt en zoekwerk wordt verbannen. Planningen in Excel zijn verleden tijd en zo heeft u real time zicht op de voortgang.

Hogere klanttevredenheid

Deadlines worden betrouwbaarder, doordat processen via integrale projectplanningen worden bewaakt. Doordat voorcalculatie betrouwbaarder is, wordt het zelfs mogelijk om scherper te calculeren zonder margerisico. De productkwaliteit zal er niet onder leiden en er zal meer rust heersen binnen het proces. Zo ook bij de klant.