Projectmatig werken, maar toch standaardiseren?

Onze Kennissessie ETO naar CTO in Apeldoorn is een groot succes geworden. Met ruim 50 klanten bleek de animo enorm. De sessies van logistiek goeroe Hessel Visser, PLM Xpert en Trimergo zelf zorgden voor een vol en leerzaam programma.

We bekeken deze dag de mogelijkheden waarop onze klanten mét behoud van hun unieke projectmatige karakter daar waar mogelijk kunnen standaardiseren en zo kunnen versnellen in ontwerp en levering. Tijdens de inleiding gingen we in op de mogelijke voordelen van standaardisatie voor een projectmatig werkend bedrijf. Doelstelling daarin: de eigen klant optimaal bedienen met een zo effectief mogelijke inzet van tijd, energie en kosten. Daarmee wordt de schaalbaarheid van de organisatie vergroot en is de klant maximaal competitief richting de concurrentie.

ETO naar CTO
Projectmatig werkende bedrijven werken vaak ‘engineer to order’. Binnen deze organisaties is gigantisch veel kennis aanwezig en daarmee worden unieke projecten gerealiseerd. Komen er tussentijdse wijzigingen? De organisatie is daarop flexibel ingericht. Daarin schuilt echter ook het gevaar dat het spreekwoordelijke wiel steeds opnieuw uitgevonden moet worden. Met gevolgen voor planning, capaciteit en materialen. Verder standaardiseren kan daarin concrete voordelen opleveren.

Voordelen standaardisatie ETO CTO

In de volle zaal discussieerden onze klanten hierover. Echter, over twee zaken was men het eens. Ten eerste: standaardiseren begint bij/moet gedragen worden door verkoop. Ten tweede: mocht men extra engineers nodig hebben, deze zijn moeilijk te vinden.

Standaardiseren
In de praktijk zijn er genoeg mogelijkheden om delen van het proces te standaardiseren. Niet alleen op productioneel vlak, maar ook op het gebied van planning en materialen. Docent Nyenrode en ‘logistiek goeroe’ Hessel Visser spoorde de aanwezigen tijdens een inspirerende sessie aan om hun processen constant tegen het licht te houden en ‘out of the box’ te denken als het op kostenbesparing aankomt.

Doorlooptijd verkorten
Visser illustreerde zijn verhaal met veel voorbeelden om de doorlooptijd van een project drastisch te verkorten. Wat moet je wel standaardiseren en wat juist niet? Waar moet je dure componenten laten instromen in je proces? Hoe kun je je kostprijs verlagen? En als je het proces waar mogelijk standaardiseert, hoe kun je dan maatwerk opties beter doorbelasten? Het leverde veel nieuwe inzichten op.

PDM
Onze partner PLM Xpert was de gehele dag aanwezig. Zij gingen uitvoerig in op de koppeling tussen PDM en Trimergo en welke voordelen projectmatige bedrijven hieruit kunnen halen zoals efficiënter werken, beter standaardiseren en grondiger documenteren.

Door Trimergo werd gedemonstreerd hoe een wijziging vanuit engineering kan worden doorgevoerd in onze software. Zowel voor een projectmatige stuklijst als een revisie op een gestandaardiseerde stuklijst.

Hoger rendement
Account manager Henk-Jan ten Velde: “We zijn er als organisatie onwijs trots op dat we pro-actief mee kunnen denken in de totaaloplossing qua proces & software voor de projectmatige maakindustrie. Wij hopen door deze kennis samen te brengen dat onze klanten een nog beter rendement behalen.” Een deel van onze Trimergo-presentatie kunt u hieronder kosteloos downloaden.

Download

Volgende Kennissessie
We kijken terug op een geweldige en inspirerende dag en zijn achter de schermen alweer druk bezig met de voorbereidingen voor een volgende Kennissessie. Een nieuwe datum maken we zo spoedig mogelijk bekend.